Heaven Sent, Mill Reef Club, Antigua

Heaven Sent involved creating two family compounds overlooking Little Deep Bay at the exclusive Mill Reef Club on the island of Antigua. We developed masterplans for both properties—combining traditional Caribbean forms with the understated architecture of the existing hillside residence designed in the 1950s by architect Robertson Ward. The beach house compound included three bedroom suites facing the beach, centered on a great room with ten-foot high French doors and interior shutters to screen against the sun. The compound included staff quarters as well as a kitchen wing and laundry facility. The hillside house was expanded to include several more bedrooms, a pool, and gardens. Both houses focused on maximizing views of the Atlantic Ocean to the east and the natural surrounding hillsides, diffusing the edges between inside and outside. We worked to carefully integrate the buildings with the site, utilizing native plants as well as other cultivars with low water requirements. We also designed a series of cisterns to capture rainwater. 

As a design-build project, the masterplan was based on the imperative to preserve the natural setting. Working with local Antiguan craftsmen and locally available materials, the designs were crafted to reflect both the traditions of the Mill Reef Club and the traditional forms of the island. Custom-designed furniture was made locally with assistance from the Workshop for the Blind.